28 Nisan 2010 Çarşamba

Osmanli Hareminden Guzellik Sirlari...

Ne varsa eskilerde var diyen atalarimiz dogru demis. Osmanli zamaninda haremdeki kadinlarin kullandigi guzellik sirlari hala gecerli ve duzenli uygulandiginda inanilmaz sonuclar veriyor. Eger gunumuzun kozmetik markalarini kullanmayi sevmiyorsaniz ve de dogal yontemler ariyorsaniz, asagidaki tuyolara bir goz atin...

Haremdeki butun kadinlar hergun hamada keselenir, vucutlarindaki olu deriden arinirlardi. Hamam kulturunun ortaya cikmasinin en onemli nedenlerinden biri Osmanli'nin temizlige verdigi onemdi. En dogal peeling yontemi olan kese cilde isilti ve guzellik verdiginden ve yumusacik yaptigindan haremde hergun uygulanan bir yontemdi.

Saclar icin yumusatici olarak hatmi ve ebegumeci kullanilirdi. Bu bitkileri kaynatip elde edilen su ile haremdeki kadinlar saclarini sabunladiktan sonra yikarlardi. Bu nedenle saraya kilolarca kurutulmus hatmi ve ebegumeci gelirdi.

Kil sac ve cilt bakimi icin haremdekilerin en etkili malzemelerden biriydi. Haremde kaplarin icinde beklettikleri kil ve su karisimini kil asagiya coktukten sonra ciltleri ve saclari icin kullanirlardi. Kilin hem yag dengeleyici hem antiseptik ozelligi onu haremin en onemli guzellik malzemelerinden biri yapti.

Dogal guzellik yaglari haremin vazgecilmezlerindendi. Haremdeki kadinlar, vucutlarini keseledikten sonra ince bir tabaka halinde vucutlarina dogal yaglarla masaj yaptirirlardi. Ozellikle kokulu gul yapraklarini beklettikleri zeytinyagi ve susam yagi tercihleriydi. Ellerine, ayaklarina ve tirnaklarina susam ve zeytinyagi ile hergun bakim yaparlardi. Yuzlerine de tatli badem yagiyla kur uygularlardi.

Osmanli saraylarinda bol miktarda gul suyu kullaniliyordu. Ozellikle cilt temizligi icin kullanilan gul suyu ayni zamanda cilt hastaliklarina ve yaralara iyi geliyordu. Bal ve gul suyundan elde edilen gul macunu ve serbetini de hazimsizlik icin iciyorlardi.

Osmanlı sarayında guzel kokular çok önemliydi. Değişik kokuların insanların uzerindeki olumlu etkilerini bilen hekimler bircok hastalarini aromaterapi ile tedavi ederlerdi. Sarayda bahar aylarinda buhur günleri yapip sabahlara kadar kazanlarda gul ve cicek kaynatarak guzel kokular elde ederlerdi. En populer cicekler misk, gul ve amberdi.

Haremdeki kadinlarin en önemli güzellik sırlarından biri de limondu. Limon suyunu el ve yüzleri için beyazlatıcı olarak kullanılırlardi. Limonun antiseptik ozelligi ve icerisindeki meyve sekeri nedeniyle cildi beslemesi icin yuzlerine surerlerdi. Ayrica yuzdeki sivilceler ve yaralar icin de limonu sik sik kullanirlardi.

Sevgiler,
Ebru :)

2 yorum:

  1. Ayten Altintas ile yapilan roportaji kendi yaziniz gibi gostermissiniz. En azindan isim vermis olsaniz daha bir medeni olurdu.

    YanıtlaSil
  2. Bu faydalı ve güzel yazı için teşekkürler

    YanıtlaSil